Rakovina sníží příjem o 8000 korun měsíčně. Téměř dvě třetiny Čechů na to nejsou připraveny

25. 10. 2018

Rakovina je nejobávanější nemocí pro drtivou většinu Čechů (68 %). Polovina Čechů (47 %) dokonce připouští, že by jí mohli onemocnět. Přesto téměř dvě třetiny Čechů (61 %) nejsou na takovou situaci finančně připraveny. Rakovina přitom sníží rodinný rozpočet nejčastěji o 8 000 korun měsíčně. To nám ukázaly výsledky průzkumu, který pro nás realizovala agentura Ipsos.

Češi značně podceňují prevenci finančních potíží. Přitom rakovina připraví rodinu měsíčně nejčastěji o osm tisíc korun a její léčba trvá většinou 17 měsíců. I když si je podle průzkumu většina Čechů vědoma finančních rizik, která s sebou onemocnění přináší, záložní plán nemají. Výpadek příjmů a další náklady, které zdravotní pojišťovna nehradí, by z vlastních úspor dokázalo pokrýt jen 13 % lidí, dalších 20 % má sjednáno pojištění vážných nemocí v rámci životního pojištění.

Naopak 43 % lidí nemá vůbec žádný plán a nevědí, jak by výpadek příjmů v případě onemocnění řešili. Desetina Čechů by problém řešila půjčkou od rodiny nebo známých. Dalších 8 % respondentů by peníze sehnali jiným způsobem – například prodejem majetku, brigádou nebo by se obrátili na charitativní organizace.

Češi se pro případ vážných nemocí pojišťují nesprávně – to dokládají i interní statistiky Pojišťovny České spořitelny.

„I když se situace postupně lepší, aktuálně jen třetina klientů, kteří mají u nás sjednané FLEXI životní pojištění, má v rámci něj pojištění vážných nemocí,“ říká Petr Procházka, ředitel úseku řízení produktů Pojišťovny České spořitelny, a doplňuje: „Důležitá je také výše pojistné částky. Její průměrná výše je u nás dlouhodobě pouhých 100 000 korun, což je pro například sedmnáctiměsíční léčbu naprosto nedostatečné. My ji doporučujeme nastavit minimálně na dvojnásobek ročního příjmu, což je stěžejní hlavně u živitelů rodin.“

Sjednat si pojištění vážných nemocí přinutí až osobní zkušenost s nemocí

Čtvrtina Čechů by se pro případ vážných nemocí pojistila až v situaci, kdyby se s ní setkali ve svém blízkém okolí. Další pětina by do pojišťovny zašla dokonce až tehdy, když by sami onemocněli. „To je však často pozdě. Na již projevené nemoci se pojištění nevztahuje. Proto doporučujeme sjednat si pojištění vážných nemocí co nejdříve. Vážné nemoci se nikomu, ani mladým lidem, nevyhýbají a pojištění vážných nemocí je pak z důvodu mladého věku
a dobrého zdravotního stavu levnější – dobré zajištění pro tento případ běžně stojí okolo tři sta korun měsíčně,“
dodává Petr Procházka.

Nevíte si rady? Rádi vám poradíme!

Kde se můžeme potkat

Navštívit nás můžete v 804 pobočkách po celé České republice.

Přeskočit na hlavní nabídku