Napsali o nás na novinkách.cz: Šest mýtů o životním pojištění

20. 11. 2017

Životní pojištění má sjednáno zhruba polovina Čechů. Jak ukazují statistiky, stále ho nevyužívají dostatečně, platí za něj v průměru asi třikrát méně než například Rakušané nebo Němci. Navíc o něm stále panuje řada mýtů.
 
Mýtus č. 1: Když jsem už starší, nikdo mě nepojistí
Pojišťovny umožní sjednat pojištění i lidem, kteří dosáhli důchodového věku. „Pojistné ale většinou bývá dražší, právě kvůli vyššímu věku a většinou i horšímu zdravotnímu stavu. Pojištění také neplatí na už diagnostikované nemoci,” doplnila Jana Náchodská z Pojišťovny České spořitelny.
 
Mýtus č. 2: Hlavně pojistím své dítě. Pořád někde lítá a úrazy mu hrozí víc než mně
Životní pojištění má krýt hlavně příjem do rodinného rozpočtu. Proto je vždy hlavní pojistit živitele rodiny, na jehož příjmu je rodina závislá, a teprve až pak pojistit dítě. „Pojištění dítěte pak oceníte v případech, kdy kvůli péči o něj, ať už kvůli nemoci, nebo úrazu, zůstanete doma a vaše výplata bude podle toho vypadat,” dodala Náchodská.
 
Mýtus č .3: Když jsem prodělal vážnou nemoc, nikdo mě nepojistí
Pojišťovny nevyplácí peníze za již diagnostikované nemoci, ale mohou s vámi na tuto nemoc sjednat takzvanou výluku. To znamená, že pak budete pojištěni pro všechno ostatní, co si domluvíte, kromě důsledků vaší nemoci. Máte tak jistotu, že alespoň v případě dalších nemocí a také úrazů, které se opravdu nikomu z nás nevyhýbají, budete finančně krytí.
 
Mýtus č. 4: Pro případ invalidity je důležité se pojistit hlavně z důvodu úrazu
„Je dobré vědět, že 96 procent případů invalidity je způsobeno nemocemi a jen čtyři procenta lidí jsou invalidní následkem úrazu,” upozornila Náchodská. Proto si nezapomeňte pojištění invalidity sjednat z obou těchto důvodů. Invalidita má také zpravidla nejvýznamnější dopad na schopnost vydělat si peníze na živobytí, a tak při ní většinou dojde k rapidnímu poklesu příjmu. Správně nastaveným pojištěním budete pro tento případ dostatečně finančně zajištění.
 
Mýtus č. 5: Platím si životní pojištění, nikdy se mi nic nestalo, a nic jsem tedy nedostal. Připadá mi to jako vyhazování peněz oknem
Smyslem životního pojištění není získat peníze za pojistné nazpět. Jeho cílem je finanční jistota v případě nahodilé události, která může nastat v životě každého člověka. Průměrná doba léčení z vážné nemoci nebo úrazu je 17 měsíců, mnohdy se léčení protáhne na několik let a po vyléčení se jen malé procento lidí vrací na své původní pracovní místo. V případě invalidity se schopnost vydělávat peníze už nikdy nevrátí na stejnou úroveň a invalidní důchod ani zdaleka obvyklý příjem nenahradí. Když si platíte životní pojištění, máte jistotu, že ani v takových případech nezůstanete s rodinou bez prostředků. „Důležité je však životní pojištění správně nastavit a podle aktuální situace jej pravidelně aktualizovat,” dodala Náchodská.
 
Mýtus č. 6: Dobré je často pojistky měnit, protože nová je lepší a ještě ušetřím
Pokud předčasně ukončíte životní pojištění, je to pro vás téměř vždy nevýhodné. V prvních letech pojištění platíte vstupní náklady, které u nové pojistky budete platit znovu. Pokud jste využívali daňové zvýhodnění, budete muset vše zpětně dodanit. „Nová pojistka stejného rozsahu pak většinou bývá výrazně dražší kvůli vašemu vyššímu vstupnímu věku. Navíc se nevztahuje na důsledky už projevených nemocí. V dnešní době lze téměř každá pojistka bezplatně upravovat – přidávat nebo ubírat osoby, rizika, měnit pojistné částky i výši pojistného. Není tedy žádný racionální důvod pro to, aby poradce klientům smlouvu ukončil a sjednal jim pojištění, velmi často za horších podmínek, někde jinde,” dodala Náchodská.
 
 

Nevíte si rady? Rádi vám poradíme!

Kde se můžeme potkat

Navštívit nás můžete v 804 pobočkách po celé České republice.

Přeskočit na hlavní nabídku